Inleiding

Van leerkrachten in het basisonderwijs wordt er veel gevraagd. Het creëren van een goed pedagogisch klimaat binnen de school, het overdragen van kennis en vaardigheden, het samenwerken met ouders en externen, het omgaan met verschillen tussen leerlingen op cognitief, emotioneel en sociaal gebied. Daarnaast heeft de school als taak de leerlingen te voorzien van hun eigen onderwijsbehoeften.

De wet op passend onderwijs geeft in een kamerbrief, naar aanleiding van de voortgang en evaluatie van passend onderwijs die gesteld werd in 2014, aan dat scholen verplicht zijn zorg te dragen om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te kunnen bieden. Hiervoor werken reguliere scholen en speciale scholen in een samenwerkingsverband (Ministerie van OCW, 2019). Tegenwoordig zijn leerkrachten beter toegerust om te kunnen omgaan met verschillen tussen leerlingen. Ook worden de competenties van leerkrachten die een master EN en daarbij gedragsspecialist zijn, beter ingezet. Voor nieuwe leraren spelen de lerarenopleidingen hier de laatste jaren al meer op in. 

Op deze website wordt de gedragsstoornis AD(H)D beschreven. Naar aanleiding van een onderzoek op de school waar ik werkzaam ben, is AD(H)D het meest gediagnosticeerd. 

Doel

Deze site heeft als doel leerkrachten te informeren, te definiëren en verklaren van AD(H)D en handreikingen en praktische tips te bieden, die ze in de praktijk kunnen toepassen. Daarnaast heeft de website als doel: “Hoe meer wij weten over AD(H)D en hoe om te gaan met deze gedragsstoornis des te minder leerlingen medicatie hoeven te gebruiken”. Ook kunnen ouders en andere geïnteresseerden baat hebben bij de informatie op deze website. Er zullen aanbevelingen gedaan worden over toepasbare interventies op het gebied van werkhoudingsproblemen en taakaanpak voor leerkrachten. 

Visie

Binnen de wetenschap zijn er verschillende visies en theorieën over wat AD(H)D is. 

De biologische verklaring gaat uit van een te kort aan dopamine en/of noradrenaline in de hersenen voor een juiste prikkeloverdracht. Hierbij zou medicatie de oplossing zijn. Volgens verschillende neuropsychologen is het aan te nemen dat AD(H)D een hersenziekte is. Na onderzoek zijn ze erachter gekomen dat er bij een gedeelte van de mensen met AD(H)D-symptomen sprake is van een klein verschil in volume in specifieke hersengebieden (Prins, Ten Brink, Eenhoorn & Lootens, 1999). Daarnaast is het ook mogelijk dat deze verschillen veroorzaakt worden door processen buiten de hersenen. Uit andere onderzoeken blijkt dat factoren uit de directe omgeving van een baby bepalend zijn voor de hersenontwikkeling en op het gedrag.

Naast de biologische verklaring is er ook een sociaal-construct theorie over AD(H)D. Hierin wordt aangegeven dat symptomen op het gebied van ongeconcentreerd en/of druk gedrag geen ziekte is maar gedrag die anders is dan 'normaal' (Triesscheijn, 2018).

Deze website gaat uit van de ecologische visie van Bronfenbrenner (1977) die vanuit de sociale ecologische principes is uitgewerkt. Daarnaast wordt er uitgegaan van een interactiemodel waarbij zowel het kind als zijn omgeving het verloop van de ontwikkeling bepalen (Goodness-of-fit) (Van der Wolf & Van Beukering, 2011). 

 

Bronnen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADHD: een hersenziekte, of toch iets anders? Geraadpleegd op 23 december 2019 van https://www.drukendwars.nl/wp-content/uploads/2018/03/IW-Mag-nr-1-2018-ADHD-hersenziekte-of-iets-anders.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

000000000000000000000000000000000000000

Maak jouw eigen website met JouwWeb